Trampolinespringen is een geweldige manier om gezond en slank te blijven en je tegelijk uit te leven. De trampoline is zowel bij jong als oud populair. In dit artikel ontdek je de verschillende vormen van trampolinespringen en leer je meer over de gezondheidsvoordelen van trampolinespringen. Ook gaan we in op veilig trampolinespringen in de tuin. En laten we je zien waar je kunt springen in clubverband. Maar eerst gaan we kort in op de geschiedenis van het trampolinespringen.
Hoe is trampolinespringen ontstaan
De oorsprong van het trampolinespringen ligt in het circus. Circusartiesten waren de eersten die gebruik maakten van de verende kracht van een strak gespannen vel. Met hun hoge sprongen en verbazingwekkende capriolen in de lucht wisten ze het publiek op de banken te krijgen.
Trampolinespringen als sport
In 1926 werd de trampoline omarmd door een groep Amerikaanse turners. George Nissen werd beroemd om zijn bijdrage aan de ontwikkeling van trampolinespringen als sport. In de jaren vijftig van de vorige eeuw doken ook in Europa steeds meer trampolines op. Aanvankelijk waren het vooral turnverenigingen die hun kunsten hierop vertoonden. In 1999 werd trampolinespringen zelfs officieel tot Olympische sport verklaard. Tijdens de Olympische Spelen van Sydney in 2000 werden de eerste Olympische medailles in deze discipline behaald. Ben je zelf geïnteresseerd om trampolinespringen uit te voeren als sport? Lees dan onderaan het artikel waar je een gymclub kan vinden in jouw buurt.
Trampolinespringen als recreatie en fitness
In de afgelopen decennia veroverde de trampoline campings, speeltuinen, recreatieparken en gymnastieklokalen. Vandaag de dag hebben veel gezinnen een eigen trampoline in de tuin. Fitnessscholen bieden op hun beurt speciale trampolinetrainingen aan die zorgen voor een sterk en slank lichaam en een goed humeur.
Is trampolinespringen goed voor de gezondheid
Trampolinespringen is heel goed voor de gezondheid. Je traint de spieren door ze bij iedere sprong aan te spannen en te ontspannen. Door het verend karakter van een trampoline worden hierbij pezen en gewrichten minimaal belast. Hierdoor is trampolinespringen een geschikte activiteit voor jong en out.
Daarnaast is trampolinespringen goed voor de conditie. Zoals de meeste vormen van lichaamsbeweging bevordert deze activiteit de doorbloeding en zet het de spijsvertering en metabolisme in gang. Daarom gebruiken vele mensen trampolinespringen als een manier om fit en slank te worden.
Voordelen van trampolinespringen op het lichaam
De voornaamste voordelen van trampolinespringen op het lichaam is dat het helpt met evenwicht, ritme, tempo- en ruimtegevoel te verbeteren.
Verder heeft trampolinespringen ook een positieve invloed op de volgende lichaamsprocessen:
– cholesterolgehalte
– bloeddruk
– immuunsysteem
– energieniveau
– gewrichten
– lichaamshouding
– stofwisseling
– aders
– longinhoud
Trampolinespringen en het brein
Ook voor de hersenen heeft trampolinespringen een positief effect. Beide hersenhelften worden gestimuleerd en de coördinatie en evenwichtsgevoel wordt verbeterd. Bovendien verbetert trampolinespringen het concentratievermogen, is het stressverminderend en goed voor het humeur. Trampolinespringen wordt zelfs ingezet als onderdeel van therapieën tegen allerlei mentale problemen, zoals bijvoorbeeld ADHD, autisme, dyslexie en depressie. Trampolinemerken als EXIT integreren in modellen als de EXIT Twist zelfs educatieve springmatten met rekenspelletjes op het springdoek waardoor de hersenen van kinderen maximaal kunnen worden ontwikkeld.
Trampolinespringen als fitness workout
In sportscholen gebruikt men trampolinespringen als full body workout. Ook worden trampolines ingezet als hulpmiddel voor fysio- en revalidatieoefeningen. Dit gebeurt altijd op minitrampolines dit zijn uitgerust met elastieken in plaats van veren. De elastieken zorgen voor een meer soepele veerkracht met een nog lagere schokbelasting. De minitrampolines in fitnessclubs hebben vaak een steunarm zodat men kan focussen op het correct uitvoeren van de workoutoefeningen. Hierbij gaat het dus niet zozeer om het maken van hoge sprongen en kunstige figuren in de lucht. Maar eerder lagere sprongen, met korte en krachtige bewegingen erbij. Soms worden hierbij ook lichte gewichtjes gebruikt. Een workout op een (mini)trampoline is dus perfect voor de thuissporter.
Welke spieren worden getraind met trampoline springen
Met trampolinespringen train je het hele lichaam. Bij deze activiteit komen er wel 400 verschillende spieren bij aan te pas. Benen en voeten krijgen de grootste workout, maar ook billen en de core (buik en rug) worden verstevigd. De spieren die moeten zorgen voor een goede lichaamshouding worden hier vooral aangesproken. Hierdoor is trampolinespringen effectief bij het voorkomen van rugklachten. Mensen die al problemen hebben met hun rug, kunnen best niet op eigen houtje beginnen met trampolinespringen, maar eerst overleggen met hun huisarts en op zoek gaan naar goede professionele begeleiding. Het grootste voordeel aan springen op de trampoline is dat je hiermee veel spieren tegelijk kunt trainen, zonder de gewrichten te belasten.
Helpt trampoline springen bij afvallen
Zoals je hebt kunnen lezen, bevordert trampolinespringen de spijsvertering en stofwisseling en worden wel 400 spieren getraind. Als je meer spiermassa aanmaakt, krijgt de stofwisseling een extra boost en verbrand je sneller vet. Ook kun je met trampolinespringen snel calorieën verbranden. Met slechts tien minuten trampolinespringen verbrand je evenveel calorieën als met een half uur joggen!
Technieken trampolinespringen
Er zijn verschillende trampolines en verschillende technieken in het trampolinespringen. Welke techniek je gebruikt, hangt af van het doel van je training. Mensen die springen als onderdeel van hun fitness workout springen lage sprongen op een hoog ritme. Turners springen vaak veel hoger en maken gevorderde sprongen zoals salto’s en schroeven. Hiervoor is goede training nodig, met professionele begeleiding en de juiste veiligheidsmaatregelen.
Hoe veilig trampoline springen
Koop je een trampoline, dan is de veiligheid (ook van je kinderen) een eigen verantwoordelijkheid.
Hierbij enkele tips voor veilig trampolinespringen:
– Zorg dat er minstens 7 meter ruimte is boven de trampoline, zonder takken, draden afdakjes en dergelijke.
– Zet de trampoline op een vlak, gelijkmatig oppervlak en test de stabiliteit uitvoerig.
– Zorg ervoor dat de trampoline aan alle kanten omringd is met zeker 2,5 meter zacht materiaal, zoals zand of gras. Dit gebied moet vrij zijn van allerlei obstakels, zoals muren, schuttingen, speeltoestellen, bomen en schuren.
– Zorg ervoor dat de ruimte onder de trampoline helemaal vrij is. Vertel kinderen duidelijk dat ze er niet onder mogen kruipen. Er zijn speciale netten verkrijgbaar om dit te voorkomen.
– Kies bij voorkeur voor een trampoline die lager is dan 50 centimeter als je kinderen nog jong zijn. Je kunt ook een trampoline kopen die je kunt ingraven om deze te verlagen, of een trampoline met een vangnet eromheen.
– Zorg ervoor dat het net/doek nooit in aanraking komt het het frame of de ondergrond.
– Controleer altijd eerst of het springnet intact en droog is.
– Laat kinderen geen salto’s maken of van de trampoline op de grond springen.
– Laat kinderen niet springen als er veel wind staat.
– Houd zoveel mogelijk toezicht op springende kinderen.
Als je gaat trampolinespringen in clubverband, mag je ervan uitgaan dat je begeleiders ervoor zorgen dat je op een veilige manier leert springen.
Trampolinespringen en zwangerschap
Trampolinespringen tijdens de zwangerschap wordt over het algemeen afgeraden. Ook vlak na de bevalling is het beter om dit nog niet te doen. Door zwangerschap en bevalling raken de bekkenbodemspieren namelijk verzwakt, en hierop komt druk te staan bij het springen. Is het lichaam weer aardig hersteld, dan kan trampolinespringen juist een manier zijn om deze spieren te trainen. Doe dit bij voorkeur onder begeleiding.
Welke trampoline springt het best
Wil je zelf een trampoline kopen voor in het huis of in de tuin, dan is er tegenwoordig heel veel keuze. Er zijn trampolines in allerlei soorten, kwaliteit en prijsklassen. Trampolines van de bekende merken Berg, Salta, Exit zijn van uitstekende kwaliteit. De grote modellen hebben een groter springoppervlak met meer veren, waardoor ze hoger springen. Maar hou ook rekening met de stabiliteit en de kwaliteit van het frame. Ronde trampolines zijn de standaard en het meest veilig. Rechthoekige modellen hebben meer spanning op de veren en zijn daardoor meer geschikt voor de ervaren springer. Wil je de beste keuze maken, bekijk dan de uitgebreide reviews over trampolinemerken. Voor je een bepaald model besteld weeg dan goed af bij welke winkel je de bestelling plaatst. Zeker bij trampolines is de leveringstijd en de dienst na verkoop belangrijk.
Waar trampoline springen
Wil je zelf geen trampoline kopen, maar toch kunnen genieten van dat heerlijk zwevende gevoel? Een aanrader is om dan een trampolinepark te bezoeken. Trampolineparken zijn indoorruimtes met aaneengesloten trampolines waar je kan springen over obstakels, tegen de wand, of van trampoline naar trampoline. De meeste trampolineparken hebben ook een stuntzone waarbij je in een airbag of foampit kan duiken en veilig de wildste trucs kan uitproberen.
Trampolinespringen als sport
Er zijn diverse fitnessclubs die trampolinespringen onderdeel hebben gemaakt van hun lesaanbod. Enkele hiervan zijn Swissjump, Jumping-fitness, Superjump en Jims fitness. Wil je leren hoe je hoge sprongen met kunstige capriolen kunt leren beheersen? Dan moet je bij een turnclub zijn.
Trampoline springen in clubverband
Ben je op zoek naar een turnvereniging in de buurt waar je kunt leren trampolinespringen? Ga dan eens kijken bij het overzicht van turnclubs op de website van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen. Hier vind je de beste clubs voor trampolinespringen in België.
Let op: trampolinespringen wordt aanbevolen voor kinderen vanaf 6 jaar. Vanaf deze leeftijd is het bij de meeste turnverenigingen ook mogelijk om te beginnen met deze discipline.
We wensen je heel veel springplezier toe!